.

Dagens ridpass

Det blev ett pass på banan för Dakar idag och hade lite småhinder framme som vi hoppade mot slutet. Han var lite seg idag och lite ofokuserad. När jag började trava igång honom så var det inte med samma energi som han brukar ha. Men så fort han fick galoppera lite så blev han bra mycket piggare :P
Till en början hade han halsen både högt och lågt men jag brydde mig inte om det. Tänkte bara på att rida framåt hela tiden så kom han ganska snart till ro i en lång och låg form. Han har inte riktigt börjat ta stöd på bettet ordentligt än och om jag istället hade börjat bromsa och greja för att få honom i en bra form så hade det gett en negativ verkan. Det enda man ska tänka på är att ha stöd på yttertygeln och driva på framåt. I sinom tid söker de sig neråt och tar stöd på bettet.
Efter att han hade fått galoppera igång i båda varven så travade han på riktigt fint och jag kände att han faktiskt började så smått att stödja på bettet, hade ett lagom sug hela tiden :) Så det tar sig!
Han fick skritta en stund innan vi började hoppa.
Först fick han trava över ett litet kryss och de första sprången tog han i för kung och fosterland, det var ju SKITLÄSKIGT med två bommar i kors! ;P Efter ett par språng klev han mest över.
Gick då vidare till att hoppa en liten grind på ena långsidan, ca 60cm hög. Hade en bom överst och lät grinden luta på den så det blev lite att titta på. Han galopperade friskt på och taxerade fint och precis när han ska ta av så ser han grinden! Stampar ifrån och hoppar som att det skulle varit 130 x) Men jisses vilket runt språng och vilka framben! Såg knäna framme vid hakan på honom, gullegrisen :P
Fortsatte runt och tog det igen, den här gången hoppade han mer normal-högt över.
Han fick vila lite och sedan tog vi det från andra hållet - så fint. Fortsatte sen att lägga på en oxer på diagonalen och sen en högersväng ut på ett räcke på den motsatta långsidan. Så en mini-mini-bana på tre hinder som han gjorde riktigt bra! Styrningen blir bara bättre och bättre, han flöt ut lite i svängarna till räcket och grinden, annars klockrent! Till en början kom vi lite nära oxern så han hann inte få upp framfötterna. Men efter ett par gånger fick han in taxeringen och då gick allt lättare :)
Att tänka på när man hoppar unghästar är att inte störa dem innan hindret, bara att ha en bra galopp och sen när hindret kommer så är man mest still så hästarna får tänka och klura ut hur dem ska göra för att lyckas. En viktig grej till är att när de har hoppat hindret så ska man se till att de galopperar på efteråt, gärna att man ökar galoppen efter, så att de inte får sakta av direkt. I framtiden när de ska ut på hoppbanorna kan de ju inte sakta av efter varje hinder, eller hur? :)
Det är nu man lägger grunden för framtiden :)
Sen är det också viktigt att tänka på att man rider an rakt på hindret och att de inte får vika av åt varken höger eller vänster i landningen, utan ska galoppera på rakt efteråt :)
Vi tog de tre hindrena i följd ett par gånger och avslutade när det gick som bäst. Han börjar få upp konditionen riktigt bra nu men blev ganska svett av dagens pass. Red i ca 20 min, med en hel del skrittpauser, och det blev alldeles lagom :)
Innan han fick komma ut i hagen igen så kopplade vi på transporten och tog in honom i den för att han skulle få sin havre. Gör detta varje dag för att han ska vänja sig vid den. Går in och stänger baklämmen och luckan. Sen får han stå där tills havren är slut. Vi har inte åkt nåt under sommaren med honom, iomed att han vilat största delen av den. Så nu mjukstartar vi med transporten igen och tränar med att bara stå i den. Tänkte åka till Markebäck och rida till helgen så då får han träna på att åka :)
Resten jag gjort under dagen:
Jag tog en lång sovmorgon, vaknade vid elva. Stallde aldrig klockan som jag brukar så nu sov jag extra länge. Men det är himla skönt att sova tills man vaknar ibland :)
Har städat av rummet ordentligt, så nu är det så fräscht så. Det är faktiskt himla kul att städa. Man sätter igång Spotify och favoritlistan man satt ihop, drar upp volymen ordentligt och sen går allt som smort! :P
Har nu en sockerkaka i ugnen som ska tas ut och sen iväg och rida Guardian, en kompis häst :) Sen blir det en joggrunda och en dusch innan läggdags, ska upp och jobba tidigt.
Ha det bra :)
Har brist på bilder på mig och Dakar, ska försöka få en kompis att komma hit och fota nån dag.
Sålänge blir det gamla bilder :)



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: